A cégből történő kilépési interjú kényes művészete

interju

A munkavállaló és egy HR-szakember leülnek egy kis tárgyalóterembe, és egymást bámulják. Miért mész el? kérdezi a HR.

Jobb fizetést kaptam, mondhatja a dolgozó, vagy magasabb rangú címem lesz.

A HR-es bólint. Van még valami, amit tudnunk kell? kérdezik.

A munkás szünetet tart. Igen, gondolják. Ez a hely egy rémálom.

Mégis mosolyognak, megrázzák a fejüket és azt mondják: Köszönöm a lehetőséget.

Mivel a nagy felmondás közepette tovább emelkedik a felmondók száma, a hamarosan leendő alkalmazottak kilépési interjúkon találják magukat. A folyamat sokak számára egyszerű – adja meg a HR-esnek a távozás okát homályos, ízletes kifejezésekkel, és a távozáskor szorítson kezet.

A semleges út választása, még akkor is, ha ez egy kis erőlködéssel jár, sok alkalmazottnál működhet, és a szakértők szerint nem feltétlenül rossz dolog az, hogy őrülten viselkedik. De mi van azokkal, akik negatív visszajelzést szeretnének adni, vagy akár el is akarják mondani őszintén? Van rá mód?

Talán. Bár nincs univerzális megoldás a kilépési interjú lebonyolítására, van egy dolog, amit minden dolgozónak meg kell fontolnia: döntse el, mit szeretne az ülésből, majd használja az interakciót a megoldáshoz. Ez egy „önző” megközelítés – de lehet, hogy a legtöbb haszonnal jár a továbblépő munkavállaló számára.

Önzetlen cselekedet…

A kilépési interjú kétségtelenül a munkáltató végső hasznát szolgálja.

A szervezetek általában kilépési interjúkat kérnek, hogy jobban megértsék, mi történik a vállalaton belül – olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyekre a vezetői oldalon nem mindig tudnak tájékozódni. „Ez egy módja annak, hogy megtudjuk, mi történik, vagy mi történt, ami motiválhatja ezt az alkalmazottat… a távozásra” – mondja Yuletta Pringle, az egyesült államokbeli Emberi Erőforrás Menedzsment Társaság (SHRM) tudományos tanácsadója. „Általában a munkáltató kilépési interjút készít, hogy megtudja, miért távozik az illető? Fizetés lehet? Előnyös lehet?”

Mivel az ilyen kérdések közvetlenül nem előnyösek egy kilépő munkavállalónak, az ilyen üléseken való részvétel „önzetlen” cselekedet – mondja Jill Cotton, a Glassdoor globális álláskereső webhely londoni PR- és marketingmenedzsere. Konstruktív visszajelzést adni – reduktív módon – nagylelkű dolog – nem kötelesség.