Mire figyeljünk az illóolajak használatakor?

illóolaj csepegtetve

Az illóolaj használata rendkívül elterjedt napjainkban, jótékony hatásának köszönhetően. A növényekből kivont illóolajok általában nagyon koncentráltak, tömények, így szükséges odafigyelnünk arra, hogy rendeltetés szerint használjuk őket. Amennyiben nem megfelelő módon alkalmazzuk, sajnos többet ártunk velük, mint amennyit használunk általuk.

Az illóolaj előállításához szükséges alapanyagok mennyiségét elsősorban fontos tudatosítanunk ahhoz, hogy tisztában legyünk a takarékos felhasználás jelentőségével. Ezt egy példával illusztrálhatjuk a legjobban, miszerint egy csepp kamillavirágból készült illóolajhoz két nagy marék kamillavirág szükséges.

Láthatjuk tehát, hogy mennyiségben rengeteg alapanyag szükséges annak az üvegcsének a megtöltéséhez, amit mi a boltban egyszerűen csak leemelünk a polcról. Ráadásul ha túladagoljuk a használatukat, akkor az káros is lehet az egészségünkre. Ennélfogva különösen fontos, hogy odafigyeljünk pár dologra a felhasználásuk esetén.

Elsősorban arra hívnánk fel hangsúlyozottan a figyelmet, hogy nagyobb koncentrációban az illóolaj használata csak orvos vagy aromaterapeuta jelenlétében alkalmazható, egyébiránt a hordozó anyagnak legfeljebb a 0,1-1%-ának az alkalmazását javasoljuk.

A szájon át való fogyasztás is problémás lehet, ha erre nem kapunk orvosi utasítást, hiszen rendkívüli módon irritálhatja a nyálkahártyát az adott folyadék. Koncentrátum voltából adódóan növényi olajokban, mézben, alkoholban vagy tejszínben feloldva alkalmazhatjuk a leghatékonyabban.

Ahogy más termékek esetén, úgy az illóolajok esetén is figyeljük a lejárati időt, és a terméket lejárta után ne alkalmazzuk, hanem adjuk le egy gyógyszertárban. Állapotos kismamák esetén fontos lehet, hogy az első három hónapban nem javasolt ezen termékek használata, illetve azután is csak fokozott elővigyázatossággal.