Gépészet

A megfelelő hajtóműves villanymotor kiválasztása

Egy ilyen összetett szerkezet esetében, mint a hajtóműves villanymotor elengedhetetlen a beszerzés előtt gondosan megtervezni, hogy pontosan milyen típust válasszunk.

Egyrészt el kell dönteni, hogy milyen hajtómű szükséges az adott mozgás iránya, intenzitása függvényében, másrészt a teljesítmény szükséglet és a terhelési jellemzők tekintetében a legoptimálisabb villanymotort kell választani. A hajtóműves villanymotoroknak a hatékony működését és az élettartamukat is befolyásolja a típusválasztás minősége. Lássuk, mire kell leginkább odafigyelni!

Optimális motorteljesítmény

Ha túlméretezett a szerkezet, akkor sok áramot fogyaszt, ha pedig túl kicsi, akkor a hajtómű hamar elhasználódik, majd tönkremegy, de a motor is gyakran le fog égni.

A dinamikus terhelés elkerülése

Lehetőleg legyen frekvenciaváltóval ellátott a kiválasztott hajtóműves villanymotor, így a drasztikus indítást követően egyenletesebb teljesítmény és áramfogyasztás biztosítható.

Célnak megfelelő paraméterek

Vásárláskor körültekintően vizsgáljuk, meg a következő műszaki tartalmakat: leadott nyomaték, megengedett maximális nyomaték, névleges nyomaték, üzemtényező, tengelyméret. A kiválasztott hajtóműves villanymotornak igazodnia kell a fenti adatok tekintetében a működtetni kívánt gép műszaki igényeihez.

Külső tulajdonságok

A teljesítmény és a funkció mellett lényeges, hogy a hajtóműves villanymotor több külső tulajdonsága is minél jobb minőségű legyen. Ilyen a festés, a hajtómű házának anyaga (az öntöttvas tartósabb, mint az alumínium), de a rögzítési lehetőségek is fontos, praktikus szempontok lehetnek a választás során.

'Fel a tetejéhez' gomb