Eleget alszol ahhoz, hogy elűzd a kellemetlen hangulatot?

alvó lány

Boldogabb lehet, ha többet alszik. Ez egy nagy, új tanulmány eredménye, amelyet gyerekeken végeztek szerte az Egyesült Államokban. A tudósok sok kutatást végeztek az alvással kapcsolatban. Megmutatták, hogy az alvás rövidítése súlygyarapodáshoz és gyenge iskolai teljesítményhez vezethet. Lehet, hogy a hangulatot vagy a viselkedést is befolyásolja? A kínai tudósok nemzetközi csapata Sanghajban, Kínában döntött a vizsgálat mellett.

Ennek érdekében az úgynevezett ABCD -tanulmány adatait használták fel. Ezek a kezdőbetűk a serdülőkori agyi kognitív fejlődést jelentik. Ez a tanulmány 2015-ben kezdődött, és azt tervezte, hogy több mint 10 000 amerikai gyermeket követ el a felnőttkorig. Mindannyian 9-10 évesek voltak, amikor elkezdtek részt venni.

Az ABCD kutatói rendszeresen gyűjtöttek adatokat a szülőktől arról, hogy mennyit alszanak gyermekeik. A tudósok emellett felmérték a gyerekeket a hangulati és viselkedési problémák jeleire. Például azt vizsgálják, hogy a gyereknek szokása van-e veszekedni, vagy megszegni a szabályokat. Még azt is megjegyzik, hogy a diákoknak gondja van-e a figyeléssel.

Wei Cheng matematikus a Fudan Egyetemen, Sanghajban, Kínában. Összefogott a város többi kutatójával (akik közül néhányan az angliai Warwick Egyetemen is dolgoznak). Gondolkodtak az ABCD adatokon, összehasonlították az alvásrekordokat az érzelmi és viselkedési eredményekkel.

Azok a gyerekek, akik átlagosan kevesebb mint 7 órát aludtak éjszaka, nagyobb valószínűséggel voltak viselkedési problémákkal, mint azok, akik többet aludtak – találta Cheng csoportja. Azok a diákok, akik lecserélték az alvásukat, 53 százalékkal rosszabbul értékelték a viselkedési területeket, mint azok a gyerekek, akik az ajánlott 9 vagy 10 óra közelében aludtak.

Az alvást elmulasztó gyerekeknek több hangulati problémájuk is volt, beleértve a depressziót is. Ha egy vagy két hétnél tovább szomorú, akkor a depresszió, egyfajta mentális betegség jele lehet. A szorongás néhány gyerek számára is gondot okozott. Az elme, amely nem hagyja abba a zakatolást, a depresszió vagy a szorongás jele lehet. A rossz alvóknak is gyakrabban voltak gyomorproblémái és fejfájásuk. Cheng szerint a megfigyelések a tizenévesekre is vonatkoznak, mivel ez illeszkedik az idősebb gyerekeknél látottakhoz.

A hiányos alvás különösen veszélyes a gyermekek és a tizenévesek számára. Ennek az az oka, hogy az agyuk körülbelül 25 éves korig nem fejezi be fejlődését. Az agy mérete nem sokat változik a gyermekkortól felnőttkorig – magyarázza Cheng. De az agy szerveződése – idegei hogyan kapcsolódnak egymáshoz – sokat változik. „Ez akkor történik, amikor új dolgokat tanulunk, és kapcsolatba lépünk a társadalommal” – mondja. És ez az újbóli bekötés leginkább alvás közben történik. Valójában az agy áramkörének ez az átszervezése „elengedhetetlen azoknak a fiataloknak, akiknek az agya még fejlődik” – mondja.

Kyla Wahlstrom a minneapolisi Minnesota Egyetem professzora. A tizenévesek és az alvás szakértője. Olyan érzés lehet, mintha az agya leállna, amikor lefekszik. Sőt, megjegyzi, az agy még aktívabb, amikor alszik, mint ébren.

Az éjszakai agy azon túl, hogy átszervezi magát, az emlékek szervezésével is elfoglalt marad. Wahlstrom ezt így magyarázza: Éjszaka az agya rendszerezi az információkat, hogy összekapcsolja a kapcsolódó tényeket. Ez megkönnyíti az emlékek megtalálását, amikor szüksége van rájuk. Gondoljon erre úgy, mintha információkat helyezne el a számítógép fájlmappáiba. Az agy ezeket az emlékeket is a hozzájuk kapcsolódó érzelmekkel jelöli. Ezután az agy megtisztul, és kidob minden további információt, amelyet nem elég fontos megőrizni.

De van egy fogás. Az agynak hosszabb ideig tart a negatív érzelmek megszervezése, mint a pozitívaknak. Ha nem alszunk eleget, előfordulhat, hogy az agynak nincs ideje befejezni a rendrakást. Ha az agy kifogy az időből, akkor negatív érzelmek maradnak még mindig az agyban. Ez megmagyarázhatja, hogy Cheng miért találta ki, hogy a kevés alvás hangulatproblémákkal jár – mondja Wahlstrom.

Cheng csapata nem vizsgálta az okot és a következményt. Csak azt figyelték meg, hogy a hangulatproblémák és az alváshiány általában együtt járnak. Cheng szerint annak kiderítése, hogy az egyik okozhatja-e a másikat, egy másik tanulmány tárgya lesz.

Wahlstrom szerint egyelőre egyértelmű az üzenet: Aludjon sokat!