Éves Covid vakcinák az elkövetkező években

vakcina

A Pfizer vezetője elmondta, hogy az embereknek még sok éven át éves Covid-oltást kell kapniuk. Dr. Albert Bourla elmondta, hogy szerinte erre szükség lesz a „nagyon magas szintű védelem” fenntartásához.

Az Egyesült Királyság most további 114 millió adag Pfizer és Moderna vakcinát biztosított a következő két év során. Egy évvel ezelőtt az Egyesült Királyság volt az első ország, amely jóváhagyta a Pfizer-BioNTech vakcinát.

A Pfizer vezérigazgatója nyilatkozott az Omicron-változat megjelenése előtt, amelyet először Dél-Afrikában azonosítottak, és még azelőtt, hogy bejelentették volna, hogy az Egyesült Királyság kormánya aláírta a szerződéseket a további 54 millió Pfizer-BioNTech és 60 millió Moderna adag megvásárlására.

Ezek az ügyletek tartalmazzák a módosított vakcinákhoz való hozzáférést, ha szükséges az Omicron miatt és az aggodalomra okot adó jövőbeli változatok leküzdéséhez – közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Dr. Bourla elmondta, hogy a Pfizer már készített frissített vakcinákat a szintén Dél-Afrikában először azonosított Béta és az elsőként Indiában azonosított Delta változatokra válaszul, de ezekre nem volt szükség.

A vállalat most egy frissített védőoltáson dolgozik, válaszul az Omicron változatra, amely 100 napon belül elkészülhet. Azt mondta, hogy az oltások milliók életét mentették meg a világjárvány idején, és nélkülük „társadalmunk alapvető szerkezete veszélybe kerülne”.

Az év végére a Pfizer hárommilliárd adag ribonukleinsav (mRNS) oltóanyagból készül, a jövő évre pedig négymilliárddal. Dr. Bourla szerint globális verseny zajlott a védett emberek védelmében, de 2022-ben az országoknak „annyi adagjuk lesz, amennyire szükségük van”.