Hova tegyem a napvitorlát a kertemben?

fa napvitorla oszlop

A kertünk fejlesztésekor, berendezésekor számos tényezőt figyelembe kell vennünk, többek között mondjuk azt is, hogy milyen módon fogjuk a meleg napokon biztosítani az árnyékot ülőhelyek fölött.

Erre a problémára jó megoldást biztosíthat a napvitorla, mely a legesztétikusabb árnyékoló a mai piacon, sok helyen használják is, nem csak kertekben, hanem strandokon, tetőteraszokon, éttermek, kávézók teraszain. Ezeket a vitorlákat különböző méretben és formában lehet elkészíttetni, általánosan kedvelt a téglalap és négyszög alakú napvitorla, mellettük pedig az utóbbi időben egyre több helyen felbukkan a háromszög alakú variáns is, mely jelenleg a legnépszerűbb.

A napvitorla rögzítésének a kérdése szokott még a vásárlás során befolyásoló tényező lenni.  Kétféle megoldás van erre, vagy van egy természetes tartó állványunk, mondjuk egy fa, ami napvitorla oszlop gyanánt szolgál majd, vagy ha ilyen nincsen, akkor tartó oszlopokra van szükség vagy falba szerelhető kampós tartókra.

A napvitorla rögzítése tehát többféle módon megközelíthető: vannak, akik maguk készítenek napvitorla oszlopokat azáltal, hogy egy egyénileg legyártott fa vagy fém keretet készíttetnek, melyre a vásznat csak rá kell feszíteni, ha ilyen előkészületek nincsenek egy kertben, akkor pedig a hagyományos napvitorla oszlop a legegyszerűbb megoldás, mely kapható a napvitorla megvásárlásakor.

Ez azért is ideális választás, mert az oszlop révén szabadon mozgathatjuk a vitorlát a kertben, vagy a teraszon. Ha a helyiség méretéhez még egy oszlop nagysága is túl sok lenne, ez többnyire a teraszok esetében szokott megtörténni, akkor a napvitorla oszlop helyett inkább a falba fúrt kampókat javasoljuk és hogy azokra erősítsék rá a szakemberek a vitorlát.  Ezt a megoldást inkább csak kisebb méretű napvitorlánál ajánljuk a súly miatt.