Jog

A legkiválóbb amerikai bírák támogatják az abortuszok korlátozását

Úgy tűnik, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága készen áll arra, hogy elfogadja azt a Mississippi-törvényt, amely megtiltja az abortuszt 15 hetes terhesség után, még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén is.

Az ügy szerdai tárgyalásán a konzervatív bírók utaltak arra, hogy a többség támogatta a törvény betartását. A júniusban várható döntés miatt nők milliói veszíthetik el az abortuszhoz való hozzáférést.

Az abortuszellenes aktivisták a „meg nem született gyermekek védelmét” sürgetik a bíróságtól, de a szakértők az anyák halálozásának növekedésére figyelmeztetnek, ha korlátozzák az abortuszt. A vita mindkét oldala az abortuszjogokért folytatott mindent vagy semmit harcnak tekinti a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization néven ismert ügyet.

A Mississippi törvényt védelmező ügyvédek két korábbi, az abortuszra vonatkozó mérföldkőnek számító döntés hatályon kívül helyezését kérték a bíróságtól.

Az első, 1973-as Roe v Wade, az Egyesült Államokban élő nőknek abszolút jogot biztosított az abortuszhoz a terhesség első három hónapjában, és korlátozott jogokat a második trimeszterben.

1992-ben a Planned Parenthood kontra Casey ügyben a bíróság kimondta, hogy az államok nem helyezhetnek „indokolatlan terhet” az abortuszt kérő nőkre, mielőtt a magzat az anyaméhen kívül, körülbelül 24 hetesen túlélhetné.

Az azóta eltelt években a „magzati életképesség” szabvány vörös vonalként hatott az abortusztörvényben, megakadályozva az abortuszra vonatkozó minden ilyen tilalmat. Ám az abortuszellenes kampányolók azt remélik, hogy a bíróság jelenlegi ideológiai felépítése új nyílást teremtett. A Donald Trump volt elnök vezetése alatt három kinevezéssel átalakított bíróságot az Egyesült Államok modernkori történelmének legkonzervatívabb irányzatának nevezték.

'Fel a tetejéhez' gomb