A laminált padló karbantartása

laminált padló nappaliban bőrkanapéval

Napjainkban a laminált padló a burkolóanyagok egyik legnépszerűbb változata a piacon, viszont az ápolásáról meglehetősen kevés szó esik az erről szóló internetes irodalomban.

Azonban ahhoz, hogy hosszú ideig élvezhessük az általa nyújtott előnyöket otthonunkban, érdemes igényes módon karbantartani a laminált padlót is, így megőrzi mutatós kinézetét, és továbbra is emeli otthonunk fényét.

Sok esetben évtizedekre választjuk meg otthonunk padlóburkolatát, ezért különösen fontos jól megváltasztani az erre alkalmat terméket. Otthon az ember szereti kényelemben, jól érezni magát, és ehhez bizony az is hozzájárul, hogy a lábunkat a földre tesszük, kellemetlen hatása van vagy inkább kellemes. A laminált padló egyik nagy előnye e tekintetben például az, hogy kifogástalanul meleg érzetet kelt, ezért nem képez az sem problémát, ha a családban a kicsik a földön játszanak.

Ahhoz azonban, hogy előnyit megtartsa, fontos karban is tartani a laminált padlót. Ez igen könnyű, csupán néhány egyszerű szabályt kell betartani hozzá. Fontos, hogy csak enyhén nedves felmosóronggyal töröljük át, ellenkező esetben ha víztől tocsogó felmosót használunk, ne lepődjünk meg azon, ha pár év elteltével felpúposodott és töredezett lesz a padló, ez ugyanis érzékeny a túlzott nedvességre.

Létezik már vízálló laminált padló is, ami direkt ennek a problémának a kiküszöbölésére született, azonban alap változatában nem rezisztens a vízre. A gyakorta felmerülő porosodási problémát érdemes inkább porszívózással megoldani, és az sem mellékes szempont, hogy milyen árnyalatú a padlóburkolat. Érdemes ugyanis olyan színt választani, amin nem látszik meg azonnal minden szennyeződés.

Sajnos a sötétebb változatok inkább a katalógus fotókon mutatnak jól, de a világosabb panelek általában igénytelenebbek a gondozásra. Emellett hasznos, ha a karcolásokat már előre elkerüljük úgy, hogy a gurulós székek alá padlóvédő fóliát, a szőnyegek alá csúszásgátlót és a bútorok lábára filcpárnát helyezünk.